Ordonarea documentelor

Este operatiunea arhivistica de grupare a documentelor si unitatilor arhivistice dintr-un fond sau colectie conform unui anumit criteriu in functie de modul cum au fost constituite documentele, cantitate, valoare, stare si natura documentelor.

  Principiul de baza al ordonarii il reprezinta aducerea documentelor la forma initiala de constituire la creator. In urma studierii fondului se vede care a fost schema de organizare a institutiei si in functie de aceasta se alege schema de ordonare:

    a. cronologic structural - pentru unitatile care au suferit numeroase transformari in decursul activitatii

    b. structural cronologic - pentru fondurile ale caror unitati au avut aceeasi forma de organizare sau au suferit putine modificari de-a lungul timpului

    c. cronologic pe probleme - pentru fondurile create de unitati care nu au avut compartimente sau cand nu se poate stabili caror compartimente au apartinut documentele, precum si pentru fondurile din care s-au pastrat putine documente

    d. alfabetic - care se utilizeaza doar la anumite compartimente pentru anumite categorii ( ex. dosarele personale ale angajatilor de la compartimentul Personal )